Bureau Kett Paul Verstegen; journalist & tekstschrijver

2mrt/11Off

De Bende van Oss opent jacht op figuranten

Historische misdaadfilm van Reekse regisseur André van Duren

Geïnteresseerden krijgen meer uitleg over het bestaan van een figurant.

REGIO - Eind maart beginnen de opnamen voor De Bende van Oss. De regie van de speelfilm is in handen van de in Reek geboren en getogen André van Duren. Voor de hoofdrollen in de film tekenen bekende Brabantse acteurs als Sylvia Hoeks, Frank Lammers en Theo Maassen. Ook zijn er twaalfhonderd rollen beschikbaar voor figuranten, die lokaal worden gezocht zodat de film een echte Brabantse sfeer uitstraalt.

Thoraya Muttardy van Black Cat Bone Films is verantwoordelijk voor de werving van figuranten. Eerder werkte zij al mee aan Baantjer, Spion van Oranje en Wilde mossels. Afgelopen twee weekenden gaf Thoraya uitleg aan geïnteresseerden in De Keurvorst in Ravenstein. Maandag was zij te vinden in de kantine van Achilles Reek (foto). Daar vertelde Thoraya wat het betekent om figurant in een speelfilm te zijn.

'Tederheid eruit'
De opnames beginnen eind maart en duren tot de tweede week van mei. “Er zijn 35 draaidagen, waarvan 24 met figuranten”, weet Thoraya. “De film heeft ongeveer twaalfhonderd rollen voor figuranten. Met achthonderd mensen en een beetje puzzelen krijg ik al die rollen wel gevuld. Daarbij kijk ik naar beschikbaarheid, leeftijd of de kleding past en kenmerken die voor een bepaalde rol nodig zijn. De Bende van Oss wordt een harde film in een echte mannenwereld. Alle tederheid wordt eruit gehaald. Daarom heb ik voornamelijk mannelijke figuranten nodig. In die tijd kwamen vrouwen niet in cafés.”
Mannen die zich opgeven als figurant mogen hun haar niet meer knippen tot na de opnames. “Wij hebben daar mensen voor, die precies weten hoe het haar er in die tijd uitzag. Daar is veel onderzoek naar gedaan. Je kapsel moet natuurlijk wel in het tijdsbeeld passen.”

'Lange dagen'
Als figurant maak je lange dagen, stelt Thoraya. “Je bent tien uur op de set en het merendeel van de tijd ben je aan het wachten. Dat kan op van alles zijn. Een lamp die uitvalt of de zon die achter de wolken verdwijnt. Dan sta je met vijftig man naar boven te kijken tot hij weer tevoorschijn komt. Een draaidag van tien uur levert twee à drie minuten film op. Je wordt wel goed verzorgd. Er staat de hele dag een buffet met eten. Dus je komt niets tekort. Verder krijg je een vergoeding van twintig euro per draaidag, ter compensatie van je reiskosten.”

'Originele gezichten'
Figuranten zorgen in de scènes voor de juiste uitstraling, geeft Thoraya aan. “Sfeer schep je met mensen in de achtergrond. Daarom zijn we ook lokaal op zoek gegaan naar figuranten. We zijn op zoek naar originele gezichten, echte mensen. Dat komt de geloofwaardigheid ten goede. Ik ga van elke scène een sfeerplaatje maken en kijken wat voor soort figuranten daarvoor nodig zijn. Daarnaast heb je ook nog een aantal edelfiguranten. Die treden iets meer op de voorgrond en mogen iets zeggen of een bepaalde handeling uitvoeren. Ik kijk in het bestand wie daarvoor geschikt zouden zijn en maak dan samen met André de definitieve keuze.”

Aanmelden
Inmiddels hebben ruim driehonderd figuranten zich aangemeld voor een rolletje in De Bende van Oss. “Ik heb mijn praatje enkele malen gehouden in de regio, nu hoop ik op het olievlekeffect. Mensen die interesse hebben in een rol als figurant kunnen zich opgeven op www.bcbfilms.nl. Bij vragen kan men contact opnemen met Thoraya Muttardy via figuratie@bcbfilms.nl.

Het verhaal
De Bende van Oss is een spannende misdaadfilm gebaseerd op historische gebeurtenissen. In de dertiger jaren van de vorige eeuw was Oss in de greep van een golf van misdaad. De marechaussee werd ingezet om de stad te bevrijden van de terreur van wat de ‘Ossche bende’ werd genoemd. Toen de marechaussee vervolgens zedendelicten en fraude op het spoor kwam, liep dat uit op een conflict tussen het katholieke zuiden en het protestantse noorden. Een conflict dat leidde tot de val van het kabinet Colijn IV.
De Bende van Oss vertelt deze geschiedenis vanuit het oogpunt van Johanna van Heesch (Sylvia Hoeks), een jonge levenslustige prostituee die zich aan haar criminele milieu probeert te ontworstelen. Samen met haar vervroegd vrijgelaten echtgenoot Ties probeert Johanna iets van haar leven te maken. Door toedoen van zijn oom Wim de Kuiper, de zelfbenoemde leider van de bende van Oss, vervalt Ties echter alweer snel in zijn oude gedrag.

Filed under: Artikelen Comments Off
Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.