Bureau Kett Paul Verstegen; journalist & tekstschrijver

7jan/11Off

Burgemeester luidt noodklok over drankgebruik jeugd

'Jongeren laveloos op veertienplus-parties'

Burgemeester Willy Doorn en politiechef Heinie CornelissenLANDERD – Burgemeester Willy Doorn laat donderdagochtend weten zich zorgen te maken over het drankgebruik onder de jeugd. Met de landelijke campagne '16min, geen goed begin' probeert de gemeente Landerdse jongeren al enkele jaren bewust te maken van de gevaren van alcohol. Volgens de politie zit het probleem in het feit dat veel tieners al alcohol op hebben voor ze überhaupt gaan stappen, het zogeheten indrinken. Dit merkt de politie onder meer bij schoolfeesten en veertienplus-parties, zoals die in De Ambianz in Zeeland plaatsvinden.

Jongeren drinken te vroeg, te veel en te vaak. Uit onderzoek is gebleken dat alcohol de hersenen aantast, zeker als die nog in ontwikkeling zijn. “Dat deel van de hersenen herstelt nooit meer”, weet burgemeester Willy Doorn. “Ik heb plaatjes gezien van de hersenen van mensen die niet of nauwelijks dronken als tiener en van mensen die dat wel deden. Je schrikt echt van het verschil in omvang. Het lijkt steeds normaler te worden dat kinderen met een bierfles in de hand rondlopen”, verzucht de burgermoeder.

'Stimuleren'
Teamchef van de politie Uden-Landerd Heinie Cornelissen vindt het een goede zaak dat er uitgaansmogelijkheden zijn voor jongeren onder de zestien. “We stimuleren deze feesten zelfs”, legt hij uit, “dat is beter dan dat de jongeren over straat zwerven. Er zijn goede afspraken gemaakt met de gemeente, Ambianz en Partycrew (organisator van de veertienplus-parties, red.). Iedereen houdt zich hier aan.”
De bezoekers van veertienplus-parties zijn een mengelmoes van jongeren tussen de veertien en achttien jaar oud. De Schaijkse Joey Manders van Partycrew legt uit hoe het er bij zo'n feest aan toe gaat. “Bij de deur moet iedereen zich legitimeren, anders kom je niet eens binnen. Jongeren van zestien jaar en ouder krijgen dan een polsbandje om. Hiermee kunnen ze alcoholische drankjes halen. Het is niet toegestaan om drank door te geven aan minderjarigen. Als we mensen hierop betrappen dan worden ze eruit gezet. Binnen lopen genoeg mensen rond die dit in de gaten houden, zowel van ons als van De Ambianz.”

'Indrinken'
Arena sprak een aantal jongeren van veertien en vijftien die regelmatig te vinden zijn in De Ambianz. Zij bevestigen wat Joey Manders zegt. “Het is lastig om binnen bier te drinken. Je kunt het best iemand voor je laten halen, maar dan moet je het voorzichtig opdrinken. Ze houden het namelijk goed in de gaten. Als ze je betrappen pakken ze het af en word je buitengezet. Daarom gaan wij vaak vooraf ergens indrinken. Dan drinken we ieder zo'n acht tot tien flesjes bier voor we uitgaan.”
Dit indrinken is het grote euvel. “Tijdens een veertienplus-party zijn er continu twee of drie agenten aanwezig”, zegt Heinie Cornelissen. “Die houden jongeren aan die op straat betrapt worden met alcohol. De laatste tijd werken we ook steeds vaker met een mountainbike-team, dat de straten rond De Ambianz controleert. Dat vinden de jongeren niet fijn, want die agenten horen ze niet aankomen. Op een gemiddelde avond treffen we zeker vijf of zes extreem beschonken kinderen aan.”

Blaastesten
Ook organisator Partycrew neemt voorzorgsmaatregelen. Joey Manders: “Wat de jongeren thuis doen kunnen wij niet controleren. Die verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. Sinds kort doen we steekproefgewijs een blaastest bij de ingang. Iemand die te veel opheeft komt bij ons niet binnen. Zo weren we dronken mensen. We ervaren weinig problemen op onze feesten. Je hebt natuurlijk af en toe wel een uitschieter, maar die mensen verpesten het voor zichzelf.”
Volgens Harold van Tiel, eigenaar van De Ambianz en eindverantwoordelijk voor de gang van zaken op de veertienplus-parties, verlopen de feesten keurig. “Dronken tieners komen niet binnen. Ouders kunnen hun kinderen met een gerust hart naar Zeeland sturen.”

Ouders
De ouders zijn verantwoordelijk voor hun eigen kind. Als een kind op straat wordt aangehouden in verband met openbare dronkenschap neemt de politie direct contact op met de ouders. “De reacties zijn heel divers”, vertelt Heinie Cornelissen. “De meeste ouders reageren geschrokken en treffen direct passende maatregelen, maar je hebt ook mensen die het wél normaal vinden dat hun kind van veertien of vijftien laveloos is. Bijvoorbeeld omdat de jongeren gewoon bij hun thuis hebben ingedronken. Of ze reageren heel laconiek en zeggen: 'Ach, stuur hem maar naar huis'. Bij dit soort gevallen doen wij vaak een melding bij Bureau Jeugdzorg om extra aandacht te vragen voor het gezin. Dat wordt ons niet altijd in dank afgenomen.”

Filed under: Artikelen Comments Off
Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.