Bureau Kett Paul Verstegen; journalist & tekstschrijver

5apr/130

‘Ik heb niet de illusie dat het door mijn komst rustiger wordt’

Marnix Bakermans sinds deze week eerste burger Landerd

LANDERD - Marnix Bakermans is dinsdag 2 april officieel geïnstalleerd als burgemeester van Landerd. De Udenaar is getrouwd met Ageeth Cuijpers (40). “Ze heeft Schaijks bloed, het is een kleindochter van Van Ras.” Het echtpaar heeft drie zoons: Tjeu (10), Ties (7) en Tije (5). Die waren er tijdens de plechtigheden niet bij. “De jongens keken zo uit naar het schoolreisje naar de Efteling, dat wilden ze voor geen goud missen.”

Bakermans arriveert dinsdagmiddag omstreeks drie uur op het gemeentehuis in Zeeland voor een informele kennismaking met de ambtenaren. Vervolgens stapt hij met loco-burgemeester Harrie van Dongen en waarnemend raadsvoorzitter Roland Werring in een klassieke Dodge voor de tocht naar Reek. Daar wacht het Sint Jacobusgilde om het gezelschap de laatste vijfhonderd meter naar Het Wapen van Reek te begeleiden. Na een korte receptie en de ontvangst van Commissaris van de Koningin Wim van de Donk, wordt Bakermans officieel benoemd, beëdigd en geïnstalleerd. De redactie van Arena legt de nieuwe burgervader een aantal vragen voor.

Wie is Marnix Bakermans?
Het is tien seconden stil voordat de kersverse burgemeester antwoordt. “Uiteindelijk geloof ik dat je bent wie je bent op basis van de ontwikkelingen die je doormaakt. Zo ben ik niet meer de persoon die ik tien jaar geleden was. Lang geleden ben ik bevlogen geraakt door de politiek. Dat gebeurde eigenlijk met een paar maten in de kroeg. We hadden er amper over nagedacht, maar zijn gewoon begonnen. Zo kwam ik in het politieke proces terecht en raakte ermee besmet.”

Wat voor bestuurder ben je?
“Burgemeester Bakermans is iemand anders dan wethouder Bakermans. Nu is mijn rol iets genuanceerder. Niet vanuit een politieke partij, maar juist boven de partijen. Dat zal best even wennen zijn. De wethouders zullen me ongetwijfeld af en toe terug moeten fluiten. Ik ben licht eigenwijs. Alhoewel sommigen zeggen: 'laat dat licht maar weg'.”
“Wel houd ik van een effectieve bestuursstijl. Je werkt in een systeem, daarbinnen moet je op zoek naar de beste manier om samen te werken. Niet proberen het systeem omver te werpen, dat kost heel veel energie. Ik ga op zoek naar een weg om de muur heen, of naar een deur.”

Waarom Landerd?
“Drie jaar geleden ben ik uit het politiek bestuur gestapt. Het vuur in me heeft echter altijd gesmeuld, dat heb ik nooit kunnen blussen. Toen Willy Doorn negen maanden geleden haar afscheid aankondigde, dacht ik: 'dit is het'. Ik ken de regio en voel me hier thuis. Bij het reageren op de vacature ben ik wel reëel geweest. Mijn pragmatische instelling staat een verbintenis met een landelijke partij in de weg. In heel Nederland zijn er slechts acht burgemeesters die niet aan een nationale partij zijn verbonden. Daarnaast heb ik afgewogen of het iets voor me zou zijn. Als burgemeester moet je bij een gemeente passen, maar hetzelfde geldt voor de functie die bij jou persoonlijk moet passen.”

Hoe goed ken je deze gemeente?
“Inmiddels ben ik al ettelijke malen in Reek, Schaijk en Zeeland geweest. Sommige inwoners zullen gedacht hebben: 'wie is die rare snuiter toch?'. De structuur van de dorpen is dus bij me bekend. Nu is het tijd om de mensen te leren kennen. Pas dan leer je een gemeente echt kennen, als je weet hoe de mensen denken. Verder heb ik de laatste tijd de media natuurlijk extra in de gaten gehouden.”

Wat vind je ervan dat Landerd nogal vaak negatief in het nieuws komt?
“Het is jammer dat de negatieve aspecten zo uitgelicht worden, terwijl er ook heel veel goed nieuws te vertellen is. Momenteel zit Landerd in een negatieve teneur omdat de zaken op een ongelukkig moment samen komen. Voor mij maakt dat niet uit. Ik wil nog steeds graag aan de slag in Landerd. Geloof me, ik heb niet de illusie dat het door mijn komst rustiger wordt, maar ik hoop wel dat we ook wat meer op het positieve nieuws kunnen focussen.”

Het geloof in de Landerdse politiek bevindt zich op een historisch dieptepunt. Vind jij dat ook?
“De politiek in Landerd is nog niet dood, maar ik begrijp dat er momenteel weinig vertrouwen is. Zo is het echt jammer dat er geen vrouwen in de gemeenteraad zitten. Dat is hartstikke noodzakelijk. Zij hebben vaak een andere kijk op zaken en zorgen voor goede discussies. De denkkracht van deze raad is eigenlijk geamputeerd. Hetzelfde geldt voor jongeren. Ik weiger te geloven dat de jeugd geen interesse heeft. Het is alleen de verantwoordelijkheid van de lokale partijen om de jongeren te stimuleren. De politici staan voor de volgende keuze: terugtrekken en toekijken hoe de gemeente opgedeeld wordt of met genoeg kracht en dynamiek de schouders eronder zetten. We moeten niet bij de pakken neer gaan zitten.”

Waar ga je wonen?
“Als het aan mijn jongste zoon ligt boven De Pannenkoekenbakker in Zeeland, dat ziet hij wel zitten. Verder hebben we het er nog niet echt over gehad. Verhuizen is niet zo'n issue. Ook niet voor de kinderen, die vinden het wel stoer dat ik nu burgemeester ben. Het is alleen lastig je huis te verkopen in deze tijd. Voor mij ligt de dorpskeuze nog heel erg open. In Zeeland heb ik al eens gewoond en het ligt nabij Uden, Schaijk heeft een verrassend hoog voorzieningenniveau en Reek is gewoon prachtig. Maar als ik eerlijk ben ga ik niet over deze beslissing, die ligt bij mijn vrouw.”

Wat verwacht je van de komende periode?
“Ik probeer mijn gezicht zoveel mogelijk te laten zien. Gelukkig gebeurt er veel in Landerd. Dat is een heel mooie manier om kennis te maken met de inwoners en te leren wat er in de samenleving speelt. Tevens is het heel spannend, je wordt toch voor de leeuwen gegooid. Ik houd van feestjes en bijeenkomsten, dus wat dat betreft is het geen straf. Ik treed in de voetsporen van Willy Doorn, maar zal andere paden bewandelen. Zo heb ik ook nog een gezin. Je bent vierentwintig uur per dag burgemeester, maar ook vierentwintig uur per dag vader. Daar moet ik een goede balans in zien te vinden.”

En de toekomst van de gemeente?
“Ik geloof dat Landerd zeer goed in staat is zelfstandig te blijven, mits Den Haag niet aan de knoppen draait. Iedereen is afhankelijk van een goede samenwerking. Het belangrijkste is dat de gemeente de dienstverlening aan haar burgers goed organiseert. De bevolking heeft ook een eigen verantwoordelijkheid. Zeker in kleinere gemeenschappen ontstaan prachtige initiatieven. Neem bijvoorbeeld de zorgcoöperatie in Schaijk.”

Burgemeester Bakermans mocht woensdagochtend direct een vergadering bijwonen van de burgemeesterskring Noordoost-Brabant. Ook de rest van de week had hij een volle agenda. De komende tijd gaat hij op bezoek bij diverse instellingen en verenigingen om de gemeente beter te leren kennen. De kans is dan ook groot dat je hem ergens treft.

Filed under: Artikelen Leave a comment
Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.