Bureau Kett Paul Verstegen; journalist & tekstschrijver

18jan/130

‘Mijn droom is dat er niemand meer doodgaat aan kanker’

7-jarige Jens van den Broek beklimt Alpe D'Hues voor Opa Jan

ZEELAND - De 7-jarige Jens van den Broek uit Zeeland was dikke maatjes met zijn Opa Jan. Op 11 april 2011 overleed zijn 62-jarige vriend aan kanker. Om zijn opa te eren doet Jens in juni mee aan Alpe d'HuZes en beklimt hij op zijn fietsje de Franse berg. Daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn moeder. Jens hoopt heel veel geld op te halen. “Dan kunnen andere mensen geholpen worden. Mijn droom is dat er niemand meer doodgaat aan kanker.”

Jens kan nog goed voor de geest halen dat zijn moeder, Eelkje Huvenaars, vorig jaar de Alpe D'Huez bedwong. “Ik was wezen kijken om mama aan te moedigen”, zegt hij. “Het was zo leuk dat ik het zelf ook wilde doen. Dat heb ik Opa Jan ook beloofd, om een keer mee te doen. Toen hij doodging heb ik een knuffel van hem gekregen, Olaf Olifant. Die neem ik speciaal voor hem mee naar boven. En op de stuur van mijn fiets komt een olifantentoeter.”

Mountainbike
De fiets van Jens is er niet zomaar eentje, maar Ben van Tienen Tweewielers heeft voor een stoere mountainbike gezorgd. “Daar zitten heel veel versnellingen op, dus dan is het makkelijker om naar boven te komen”, weet hij. Ondanks dat hij zijn nieuwe mountainbike pas een paar dagen geleden heeft opgehaald, heeft hij al de nodige kilometers gemaakt. Het schakelen heeft hij al bijna onder de knie. “We gaan heel veel trainen.” Omdat er in Zeeland geen bergen liggen zoekt hij zijn heil ergens anders. “Eerst in Berg en Dal en later nog in Limburg.” Uiteindelijk krijgt de fiets dunnere bandjes om de weerstand te verminderen.

Sponsoracties
Met zijn zeven jaar is Jens een van de jongste deelnemers aan het sponsorevenement. Hij hoeft echter niet alleen naar boven. Een heel team ondersteunt hem. Verder doen zijn moeder, zijn oma en de broer van Opa Jan ook mee. Voordat het zover is probeert Jens zoveel mogelijk geld bij elkaar te sprokkelen. Hij heeft minimaal 2.500 euro nodig.
Om dit bedrag te halen worden meerdere sponsoracties op touw gezet. Zo biedt Jens gelukpoppetjes aan. Verder gaat hij zijn oude speelgoed en andere spulletjes verkopen op de rommelmarkt. Natuurlijk mogen mensen en bedrijven een vrije gift doen. Hij is nog altijd op zoek naar een aantal sponsoren.

Bocht elf
Jens doet op woensdag 5 juni mee aan Alpe d'HuZes. De tocht bergopwaarts is bijna vijftien kilometer lang. Het eerste stuk is het pittigst. In bocht elf stopt Jens even. “Dat is onze bocht”, vertelt hij, “omdat Opa Jan op elf-vier-elf is overleden. Daar hangen we zijn foto op en steken een kaarsje aan.”

Filed under: Artikelen Leave a comment
Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.