Bureau Kett Paul Verstegen; journalist & tekstschrijver

11aug/130

‘Mensen het naar hun zin maken, dat doe ik het liefste’

Ravensteinse Anne-Marie de Nijs vindt droomhuis in Italië

QUINZANO - Voor veel mensen is het een droom; vertrekken naar het buitenland en daar iets voor jezelf beginnen. Anne-Marie de Nijs uit Ravenstein heeft ervoor gezorgd dat haar droom werkelijkheid werd. Ruim een jaar geleden liet ze alles achter en vertrok ze naar Quinzano in Italië, in de provincie Le Marche. Daar heeft ze op een lommerrijke locatie op een berg bed & breakfast Roosanna. Weekblad Arena ging bij haar op bezoek.

Wanneer je bij Roosanna arriveert vraag je jezelf af hoe Anne-Marie deze prachtige locatie ooit gevonden heeft. Vanuit het pittoreske dorpje Quinzano neem je bij de kerk een weggetje dat overgaat in een zandpad. Je hebt het gevoel dat je de bewoonde wereld verlaat. Aan het begin van de route kom je nog een verdwaald huis tegen, daarna een paar minuten niks dan bos. Precies op het moment dat je begint te twijfelen of je wel goed zit vang je door de bomen een glimp van het huis op. Nog een paar slingerbochtjes voordat je er ben. “Nog even onthaasten”, zoals Anne-Marie het zelf noemt. “Het lijkt wel the end of the world on top of the world. Relaxed op weg naar het paradijs.” Uiteindelijk arriveer je op een plek met een adembenemend uitzicht.

Dromen
Het hebben van een eigen bed & breakfast is iets waar Anne-Marie lang van heeft gedroomd. “Zestien jaar geleden was ik kamperen in Italië en kwam toen op een wijnboerderij terecht, een zogeheten agricultura”, blikt ze terug. “Dat zag er echt prachtig uit. Ik dacht bij mezelf: dat kan ik ook, maar dan beter. Zo is het idee ontstaan en ben ik gaan dromen. Maar op dat moment paste zoiets niet in mijn leven, dus ben ik overgegaan tot de orde van de dag.”
Toch blijft het idee aan haar knagen. Ze kan de gedachte van een eigen B&B nooit helemaal naast zich neerleggen. En na een paar jaar gaat ze op zoek naar haar droomhuis in het buitenland. “Ik houd van Nederland en hoefde er niet per se weg, maar ik was op zoek naar een nieuwe prikkel.” Haar voorkeur gaat uit naar Italië. “Dat is mijn lievelingsland. Sowieso omdat het weer hier beter is. Spanje was mijn tweede keuze. Ook Australië stond op het lijstje, maar dat is te ver weg van mijn moeder.”
Langzaam maar zeker wordt haar droom werkelijkheid. “Je gaat van emotioneel naar rationeel. Uiteindelijk ben ik meer dan tien jaar op zoek geweest naar wat ik echt wilde. Totdat ik in Quinzano kwam. Dit huis past bij mij, het is precies zoals ik het voor ogen had. Het plan was ook financieel haalbaar. Dus heb ik de knoop doorgehakt, mijn spullen gepakt en ben deze kant opgekomen.”

Anne-Marie maakt duidelijke afspraken met een Italiaanse ondernemer, zodat het huis gebruiksklaar is op het moment dat zij in het voorjaar van 2012 emigreert. “Dat viel even zwaar tegen. De plek waar het zwembad zou komen was bijvoorbeeld enkel een gat in de grond. Verder hadden de machines alles rondom het huis kapotgereden, weg prachtig landschap. Ook het terras was niet af. Er lag binnen bijna net zoveel leem als buiten. Alles lag door elkaar.” Anne-Marie moet flink doorpakken om alles op tijd klaar te krijgen, want de eerste gasten zijn al onderweg. Wanneer die arriveren wordt net het terras gestort. “Dat was begin juni. De kamers waren gewoon niet klaar. Ik moest de doos met de dekbedovertrekken nog zoeken. Zelf sliepen we tussen de zooi. Het was een grote puinhoop.”

Ontbijtwijn
Toch vindt Anne-Marie het wel fijn dat er gasten zijn om proef te draaien. “Daar heb ik heel veel van geleerd. Het was een mix van vrienden, familie en onbekenden. Allerlei mensen door elkaar. Ik heb ze van tevoren gewaarschuwd dat er dingen mis konden gaan. Daar had ik niets te veel mee gezegd. In het begin viel vaak de druk van het water weg. We wisten niet waar het aan lag. Een van de gasten wilde haar haren wassen, maar heeft een kwartier pauze moeten nemen totdat er weer genoeg druk op de leiding zat. We rolden van situatie naar situatie, de ene nog leuker dan de ander. Zo heb ik een keer bij het ontbijt per ongeluk rosé geserveerd in plaats van ranja. Dat lijkt ook zo op elkaar als het al in een kan zit. De kinderen vonden het raar smaken. Gelukkig hebben alle gasten wel een leuk verblijf gehad, maar het was af en toe behelpen.”

Bouwmarkt
Het is voor Anne-Marie sowieso wennen in Italië. “Het is heel cliché allemaal, maar je denkt in Nederlandse normen. Dat leer je snel genoeg af. Het is in Nederland heel normaal om even naar de bouwmarkt te rijden als je iets nodig hebt. Nou, dat kennen ze in deze regio niet. Dus naar sommige materialen ben ik heel lang op zoek geweest. Tevens was het mij snel duidelijk dat ik toch iets van huisregels moet hebben. Er moet een bepaalde mate van zekerheid zijn. Mijn huis is echter geen museum, er mag geleefd worden. Het hoofddoel is dat iedereen hier een relaxed verblijf kent. Comfortabel met lekker eten en drinken. De koelkast is niet voor niets gevuld met lekkere wijntjes en verse hapjes. Mensen het naar hun zin maken, dat doe ik het liefste.”
Na verloop van tijd heeft Anne-Marie de meeste zaken wel op de rit. “Ik mik op hip en puur, op die manier probeer ik me te onderscheiden. Ik kook met mooie, lokale producten, maar wel internationaal. Lunchen of 's avonds mee van het diner genieten kan een paar dagen per week. Er is uiteraard wel elke dag ontbijt. Ik bied mijn gasten de kans om tot half twaalf te ontbijten. Als ik op vakantie ben wil ik niet die druk hebben van vroeg wakker worden voor het eten. Koekjes horen hier overigens bij de eerste maaltijd van de dag. Elke keer doe ik wat anders. Maar geen buffetjes hoor, dat droogt alleen maar uit. Alles is vers. Ik houd wel van pamperen, het moet gewoon goed zijn.”

Sleep on nature
Wie bij Roosanna verblijft, leeft eigenlijk in één grote winkel. Bijna alles in het huis is te koop. “Ik werk samen met veel bijzondere leveranciers. Het kan een enorme inspiratiebron zijn. Dat vind ik leuk, als ik mijn gasten kan stimuleren. Ze kunnen bij mij een stukje vakantiegevoel kopen. Alles wordt netjes afgehandeld, want ik snap dat je een nieuwe stoel of lamp niet met het vliegtuig mee naar huis kunt nemen. Overal is rekening mee gehouden.”
Er is goed nagedacht over de ruim ingerichte slaapkamers. Wat het meest opvalt zijn de bedden. Het Cocomat-bed is gemaakt van natuurlijke materialen, vandaar de term 'sleep on nature'. De vier verschillende matrassen zorgen samen voor een comfortabel geheel. “Ik ben er best lang mee bezig geweest om dat voor elkaar te krijgen, maar het was de moeite waard. Het slaapt echt heerlijk. Later wil ik in de tuin ook nog bedden neerzetten, zodat mensen echt in de natuur kunnen slapen."

Sprookje
Niet alleen het huis is sprookjesachtig, maar ook de omgeving mag er wezen. “Het gebied is heel puur. Net als in de rest van Italië kent deze regio veel mooie dorpjes. Daarnaast zit je een half uur rijden van het strand. Je kunt hier met alle jaargetijden terecht, het uitzicht is altijd adembenemend. De mensen zijn vriendelijk, het leven is niet zo duur als elders in dit land en de Adriatische kust is een van de schoonste gebieden.”
Onlangs ontdekt Anne-Marie een oud pad achter haar huis dat naar het dorp Comunanza loopt, aan de voet van de berg. “Dat was vroeger de doorgaande weg. Door werkzaamheden in het bos kwam het pad na al die jaren weer tevoorschijn. Probeer het je maar eens voor te stellen: je loopt door een dal, over een oud karrenspoor, door de prachtige Italiaanse natuur. Een sprookje, toch? En als kers op de taart zit in het dorpje een salon met het meest geweldige ijs. Zogeheten spaghetti-ijs. Dat halen ze door een pers, zodat je van die sliertjes krijgt. Moet je echt een keer proberen. Verder zijn er heel veel leuke winkeltjes. Eigenlijk is het dorp een levend museum. Moet je alleen wel al die rolluiken wegdenken.”

Bereikbaarheid
De dichtstbijzijnde grote plaats is Ascoli Piceno, op een klein half uurtje rijden. “Als je hier bent dan mag een bezoek aan die middeleeuwse stad niet uitblijven. Het telt een aantal prachtige pleinen, echt mooi. Ascoli Piceno is zelfs ouder dan Rome.” Roosanna is goed bereikbaar. Binnen een straal van 150 kilometer liggen drie vliegvelden. Pescara en Ancona aan de kust, landinwaarts kun je nog in Perugia terecht. Houd er dan wel rekening mee dat je de bergen nog over moet. Kijk eens op www.roosanna.com voor meer informatie over de bed & breakfast, de omgeving en de diensten en goederen die Anne-Marie aanbiedt.

Filed under: Artikelen Leave a comment
Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.