Bureau Kett Paul Verstegen; journalist & tekstschrijver

9apr/130

DAW scoort met duurzame accommodatie

Schaijkse voetbaltrots heeft allure van topklasser

De Schaijkse voetbalvereniging DAW beschikt sinds de winterstop over een prachtige nieuwe accommodatie. Niet alleen de kleedlokalen zijn vervangen, ook is er een ruime kantine in plaats gekomen van de oude gebouwen. In een gesprek met voorzitter Henrie Lamers en Sjoerd Rutten valt een ding direct op; overal is over nagedacht, niks is zo maar gedaan. Niet alleen de nieuwbouw is duurzaam, maar het hele traject om tot het nieuwe complex te komen is duurzaam uitgevoerd.

Bij velen zal de mond openvallen van verbazing als je een tijdje niet op sportpark D'n Heuvel in Schaijk bent geweest. Op de plek van de oude kantine en kleedlokalen, waarvan sommigen nog uit 1967 stamden, is een prachtige nieuwe accommodatie verrezen. Ook het buitenterrein is aangepakt met een nieuw kassahuisje, afgeschermde fietsenstalling en ruime parkeerplaats.

Overkapping
Wat eerst opvalt is de grote kantine met een flinke overkapping aan zowel de voor- als achterkant. “Dat lijkt misschien luxe, maar het is ook functioneel”, zegt Henrie Lamers. “In de winter staat de zon laag en schijnt hij er precies onder door. Dan hebben we profijt van de warmte. In de zomer, als de zon hoog aan de hemel staat, wordt de hitte juist buiten gehouden. Daarnaast ziet de overkapping er ook gewoon mooi uit. Het lijkt een groot en duur gebouw, maar we hebben het simpel gebouwd. Dat scheelt enorm in de kosten.”

Kleedlokalen
Een ander aspect van de nieuwbouw zijn de kleedlokalen. Ook daar is van tevoren goed over nagedacht. “Zie het als een betonnen schil”, legt Sjoerd Rutten uit. “Er zitten verder geen ramen of lichtkoepels in. Dat scheelt in kosten, want de aanleg daarvan kost geld, en het is minder inbraakgevoelig. Daarnaast houd je de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten. Nu is het heel behaaglijk vijftien graden. Dat lijkt weinig, maar we zijn bezig met de afstelling van het systeem en tot nu toe is dit de ideale temperatuur gebleken. Doordat je invloeden van buiten hebt, verlies je ook geen hitte.”
Daar staat tegenover dat elk lokaal verlicht wordt met lampen. “Dat beetje extra elektriciteit weegt niet op tegen de besparing”, weet Lamers. “Zie het als een oud kasteel met dikke muren. 's Winters lekker warm en 's zomers juist cool.”

De nieuwe kleedlokalen van DAW.

Praktisch nut
Alle afwegingen zijn uitvoerig besproken. “Er is gekozen voor onderhoudsarm materiaal, zodat we komende tien à vijftien jaar niets hoeven te vervangen”, gaat Rutten verder. “Zo is de kleedaccommodatie volledig opgetrokken uit betonsteen. Dat is makkelijk schoon te maken, niet kapot te krijgen en geluidsabsorberend. Elk lokaal bevat zijn eigen ventilatie-unit. Die worden pas ingeschakeld op het moment dat de deur opengaat. Een sensor bepaalt aan de hand van de luchtvochtigheid hoe hard de unit werkt.”
Verder heeft de club gekeken naar warmtewinning, maar daar niet voor gekozen. “Duurzaamheid is mooi op papier, maar je moet ook kijken wat je er in de praktijk aan hebt”, licht Rutten toe. “Het gebruik van een dergelijke installatie kost stroom en dan ben je het voordeel meteen weer kwijt. Wel hebben we zonnecollectoren op het dak staan. Daarmee verwarmen we het douchewater voor. Dan hoeft de ketel niet zo hard te werken op het moment dat de douches aangaan. Dat scheelt gigantisch in de kosten. Daarnaast hebben we nog honderdveertig vierkante meter PV-cellen. Dat levert tweeëntwintig kilowatt op. Vergelijk het met het gebruik van negen à tien huishoudens. Het voldoet niet aan onze energiebehoefte, maar scheelt toch.”

Enthousiasme
Niet alleen de nieuwe accommodatie is duurzaam, maar ook het voortraject en de inzet van de vele vrijwilligers. “Als je goed inventariseert voordat je begint scheelt dat veel in de kosten”, vertelt Lamers. “Er moest echt iets gebeuren. Gelukkig hebben we de ruimte gekregen om bouwheer te zijn. Anders hadden we dit nooit voor elkaar gekregen. Door regelmatig overleg groeide het gebouw en het vertrouwen van alle partijen. Dat had weer een positief effect op het enthousiasme.”

Zelfwerkzaamheid
DAW heeft samen met tientallen Schaijkse bedrijven de bouw gerealiseerd. “Dat heeft zoveel voordeel opgeleverd”, beseft Lamers. “Als we hadden moeten aanbesteden op de markt krijg je altijd een speler van buitenaf. Dan heb je al snel gesodemieter, elke aanpassing zie je terug op de factuur. Wij zijn ervan overtuigd dat het veel gunstiger is zoals het nu gelopen is. De ondernemers die mee hebben geholpen waren niet hier om hun zakken te vullen. De marges waren klein, maar het heeft de bedrijven ook geen geld kost. In het bouwteam hadden we alle ruimte om eventuele problemen onderling op te lossen.”
Het grootste deel van het werk is weggelegd bij bedrijven die oog hebben voor de club en de gemeenschap. De rest hebben vrijwilligers van DAW zelf opgepakt. Door deze bijzondere manier van samenwerken heeft de vereniging van elke euro die de gemeente beschikbaar stelde, één euro zestig weten te maken. “De inbreng van onze vrijwilligers en VUT'ers was hierbij essentieel”, verklaart Lamers. “Af en toe waren zij zo enthousiast dat we ze wat moesten temperen, anders namen ze te veel hooi op de vork. Daarbij hebben we ervoor gewaakt dat de workload eerlijk verdeeld was. Op het moment dat het voor iemand of een groep te veel leek te worden, hebben we dat weggehaald en ergens anders weer ondergebracht. Op die manier hebben we het enthousiasme vast kunnen houden.”

De kantine, ook wel de tempel van DAW genoemd.

'Fantastisch project'
Naar mate de bouw vordert krijgt DAW steeds meer eigen inbreng. “Bij het storten van de fundering was ik echt niet elke dag hier”, lacht Lamers. “In een latere fase wel. Momenteel groeit DAW tegen de stroom in, vooral het damesvoetbal neemt een vlucht. In vijf jaar tijd van een naar vier elftallen. Dit is ook terug te zien bij de jeugd. Daarom hebben we een apart kleedlokaal voor meisjes, zodat die samen kunnen omkleden.”
Inmiddels heeft DAW de accommodatie enige weken intensief in gebruik. De eerste voordelen worden al direct duidelijk. “De stookkosten zijn vergelijkbaar met vorig jaar, maar dit gebouw is drie keer zo groot”, verklapt Rutten. “In de zomer wordt dat alleen nog maar beter. Tijdens de bouw hebben we niet altijd voor de goedkoopste optie gekozen, maar van die investeringen plukken we de komende jaren de vruchten.”

Wie een kijkje wil nemen in de nieuwe kantine van DAW kan dit onder meer doen als het eerste elftal thuis speelt. Kijk op www.vvdaw.nl voor het actuele programma. “Ik denk dat we best mogen concluderen dat het een fantastisch project was. Wie je ook spreekt, iedereen heeft er voldoening van. Dat is prachtig. Zowel het project als het resultaat is geweldig. Iedereen is er beter van geworden en daar zijn we trots op”, besluit Lamers.

Filed under: Artikelen Leave a comment
Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.