Bureau Kett Paul Verstegen; journalist & tekstschrijver

17dec/120

‘Als kind vond ik het geweldig om elk jaar de kerstgroep neer te zetten’

Kunstenaar Georges de Groot uit Zeeland

Bij de donkere dagen in december hoort een feestelijk versierde kerstboom. Lichtjes, ballen en natuurlijk de piek; het complete pakket. Wat ook zeker niet mag ontbreken is een kerstgroep, een baby Jezus onder de boom. Daar draaien de feestdagen uiteindelijk om. Beeldend kunstenaar Georges de Groot (38) uit Zeeland heeft zijn eigen zestiendelige kerstgroep ontworpen.

Tekenen, schilderen en boetseren zijn een rode draad door het leven van De Groot. Al van kleins af aan laat hij geen stukje papier onbenut voor zijn krabbels en schetsen. Als er iets in zijn hoofd zit moet het eruit. Dan zet hij zijn rijke fantasie om in schilderijen en beelden.

'Friemelen'
Als Georges aan het boetseren is doet hij dat vaak zonder vooropgezet plan. “Er ontstaat altijd iets uit de klei, vanuit daar werk ik verder”, geeft hij aan. “Een paar jaar geleden zat ik een beetje te friemelen. Langzaam maar zeker verscheen er een koningachtig figuur, met een Oosterse uitstraling. Mijn tante opperde er een complete kerstgroep bij te maken.”
Dat idee ziet Georges wel zitten. “Als kind vond ik het geweldig om elk jaar de kerstgroep neer te zetten”, vertelt hij. “Dat ging heel nauwkeurig. Het moest precies goed zijn. Daarbij hield ik overal rekening mee, bijvoorbeeld hoe Maria stond ten opzichte van het kribje. Wij hebben thuis een hele oude kerstgroep, die is nog van mijn overgroot opa en overgroot oma geweest. Die set kan goed meer dan honderd jaar oud zijn. Omdat ik daar rond de kerstdagen altijd mee in de weer was, weet ik precies waar zo'n groep uit bestaat.”

Gieterij
Nadat hij het eerst beeld voltooid heeft gaat Georges enthousiast aan de slag met de rest van de kerstgroep. “Eerst heb ik de drie koningen gemaakt. De rest volgde daarna vanzelf. Eigenlijk maakte ik de beeldjes voor mezelf, maar later bedacht ik dat het wellicht leuk zou zijn om ze ook te verkopen. Daarom ben ik naar een gieterij gegaan en heb van de zestien originelen een mal laten maken. Van gietklei heb ik een aantal sets laten maken. Enkele daarvan heb ik beschilderd, maar nog niet allemaal.”

De kerstgroep bestaat uit kindje Jezus in zijn kribbe, Jozef, Maria, de drie Wijzen uit het Oosten, drie herders, drie schapen, een ezel, een os en een engel. Georges heeft nog enkele (onbeschilderde) kerstgroepen op voorraad. Belangstellenden kunnen contact met hem opnemen via 06-48467454 of info@georgesdegroot.nl.

Georges de Groot aan het werk.

Biografie
De Groot is al van jongs af aan met kunst bezig. In eerste instantie zijn Georges' werken realistisch. Tot hij op een gegeven moment tegen bepaalde grenzen aan loopt, waardoor hij niet vrij kan werken. Daarom gaat hij verder in het expressionisme. Vanaf dan zijn de werken van De Groot los zijn van het realisme, maar niet van de werkelijkheid. Er is altijd iets in te herkennen.

Inspiratie
Zijn inspiratie haalt de kunstenaar uit de dierenwereld en sprookjes, maar ook de Middeleeuwen en de oertijd zijn dankbare onderwerpen. Tot zijn grote voorbeelden behoren Picasso, de expressionist Kees Bastiaans uit Mill of de symbolistische schilder Gustav Klimt. Het meest onder de indruk is hij van Egon Schiele.
Als Georges aan zijn kunst werkt neemt hij de tijd voor zichzelf om iets te creëren. Hij ontsnapt aan de dagelijkse gang van zaken. De Zeelandse kunstenaar houdt veel van kleuren, die drukken positivisme uit. Niet alleen wordt zijn leven er rijker van, maar het geeft hem tevens een goed gevoel als hij zijn fantasie overbrengt in een kunstwerk.

Wenskaarten
Sindskort maakt Georges ook allerlei verschillende kaarten. Om iemand een hart onder de riem te steken bij overlijden, om vrienden of bekenden te feliciteren met hun baby of nieuwe huis en voor tal van andere momenten. De kaarten zijn aan de binnenkant ook voorzien van kunst. De kunstwerken zijn in wisselende samenstelling te bewonderen in zijn zaak aan de Kerkstraat 48 in Zeeland. Daar zijn ook de wenskaarten verkrijgbaar. Tevens heeft hij een permanente expositie bij Nici Koffie en Automaten aan de Wanroijseweg 34a in Mill.

Filed under: Artikelen Leave a comment
Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.