Bureau Kett Paul Verstegen; journalist & tekstschrijver

30aug/120

Gratis gamen met vrienden

World of Tanks en League of Legends

Free-to-play, dat lijkt de laatste tijd wel het sleutelwoord bij online games. Waar je voorheen bij een vriend in de woonkamer verzamelde om het in een computerspel tegen elkaar op te nemen, gebeurt dat tegenwoordig veel meer via internet. De nieuwste trend is games die je gratis kunt spelen. Het verdienmodel zit namelijk in de mogelijkheid om extra attributen of bonuspunten aan te schaffen. Arena Magazine nam op de GamesCom, de grootste gamesbeurs van de wereld, in Keulen een kijkje bij de ontwikkelaars Wargaming.net en Riot Games.

In World of Tanks, een spel van Wargaming.net, klim je in een tank om samen met je vrienden de vijand te verpulveren. Elke ronde kun je kiezen of je namens de Russen, de Duitsers, de Fransen of de Amerikanen speelt. Elk volk heeft zijn eigen specialiteiten. Als beginner krijg je van elk land een standaardtank. Door te spelen verdien je ervaringspunten en geld. Deze kun je inzetten voor upgrades of om een geheel nieuw voertuig aan te schaffen. Je hebt verschillende gradaties in tanks. Wil je je tegenstander van de kaart vegen met een welgemikte voltreffer of ben je liever snel en wendbaar? Zo komt iedere speler aan zijn trekken. De tanks in het spel dateren uit medio twintigste eeuw.
Dit alles kun je doen in het basisspel van World of Tanks. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een computer en een internetverbinding. Door veel te spelen verzamel je voldoende punten en goud om elke keer een nieuwe tank aan te schaffen. Gaat je dit echter niet snel genoeg dan heb je altijd de mogelijkheid om met euro's goud voor het spel te kopen. Dit is echter niet noodzakelijk om van het volledige spel gebruik te kunnen maken. Vaak gaat het ook om kleine transacties van een paar euro. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Besef wel dat je ervaring niet kunt kopen. Dit doe je alleen op door de game zelf te spelen. Dus meteen de duurste tank aanschaffen, maar niet weten hoe hij werkt is zonde van je geld en absoluut niet aan te raden.

Vliegtuigen en boten
Naast World of Tanks heeft Wargaming.net momenteel nog twee andere games in ontwikkeling. World of Warplanes bevindt zich in de testfase. Spelers over de hele wereld die het geluk hadden een zogeheten beta-invite te ontvangen mogen nu als eerste met het spel aan de gang. Dit is voor de ontwikkelaar een manier om fouten op te sporen en kijken of de servers de druk aan kunnen. Het principe van World of Warplanes is hetzelfde als bij World of Tanks. Alleen vecht je nu duels uit in de lucht met vliegtuigen uit de jaren dertig van de vorige eeuw tot aan moderne Koreaanse straaljagers.
Het derde spel van Wargaming.net dat aangekondigd is heet World of Warships en vindt zeer verrassend plaats op het water. Net als bij Tanks en Warplanes gaat het om tactiek, ervaring en goed materiaal. Het is zelfs mogelijk met een vliegdekschip op pad te gaan. Vanaf wanneer dit kan is nog niet bekend, maar de verwachting is dat het nog wel even duurt voordat het zover is.

League of Legends
De mannen en vrouwen van Riot Games hebben het wellicht nog iets beter voor elkaar. Het spel League of Legends (LoL) krijgt er nog dagelijks nieuwe spelers van over de hele wereld bij. Iedereen kiest een held waarmee ze het gevecht aangaan. Elke 'champion', waar er inmiddels meer dan vijftig van zijn, heeft zijn eigen krachten. Je kunt dus iemand kiezen die bij je speelstijl past. Wil je midden in het gevecht staan met een groot zwaard, op afstand met magie de vijand vermorzelen of juist je vrienden helpen met gunstige toverspreuken? Of ben jij juist degene die in een dik harnas de tegenstander afleidt, zodat je teamgenoten de klappen niet hoeven vangen. Het kan allemaal.
Het principe is net zo eenvoudig als verbluffend. Je downloadt de game en speelt samen met een team van vijf tegen vijf anderen. Altijd zijn er tien champions gratis te spelen. Welke dit zijn verschilt per week. Ze komen allemaal aan de beurt. Mocht je een bepaald character zo leuk vinden om te spelen, dan bestaat de optie hem te kopen. Dit kost een paar euro, maar dan is hij ook altijd beschikbaar voor jou. De belangrijkste inkomstenbron voor LoL zijn echter de zogenoemde 'skins'. Dit is een ander uiterlijk voor jou favoriete held. Verkleed hem als piraat, maffioso, ridder of paashaas. Het maakt niet. Het heeft absoluut geen invloed op de gameplay, maar is vooral leuk.

Filed under: Artikelen Leave a comment
Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.