Bureau Kett Paul Verstegen; journalist & tekstschrijver

2mei/12Off

Andre van Duren regisseert aflevering tv-serie Van God Los

Met Brabantse figuranten Bende van Oss

De Reekse regisseur André van Duren verkreeg het afgelopen jaar veel faam met De Bende van Oss, die meer dan 150.000 keer bekeken is in de Nederlandse bioscopen. Inmiddels heeft de filmmaker er al een nieuwe klus opzitten. Voor de misdaadserie Van God Los van BNN nam Van Duren voor één aflevering plaats op de regiestoel. Hiervoor doet de regisseur wederom beroep op 'zijn' Brabantse figuranten.

Na een succesvol eerste seizoen van tien afleveringen komt BNN nu met een tweede reeks van Van God Los. De misdaadserie is te vergelijken met het VARA-programma 12 steden, 13 ongelukken, dat in de jaren negentig erg populair is. Net als in dat programma is elke uitzending gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Waar het bij 12 steden, 13 ongelukken om ongevallen draait, is de basis bij Van God Los een misdrijf. Het zijn losstaande afleveringen waarin de kijker het verhaal achter een moord of ander ernstig delict meemaakt.

'Onderlinge strijd'
Voor elke aflevering benadert BNN iemand anders om de regie in handen te nemen. Vaak zijn dit regisseurs die het op dat moment erg goed doen, onder wie André van Duren. Andere namen die dit seizoen een aflevering voor hun rekening nemen, zijn Erik de Bruyn (De President), Paula van der Oest (Black Butterflies) en Jim Taihuttu (Rabat). Voor Daan Schuurmans - die tevens in De Bende van Oss speelt - is het zijn regiedebuut. Hij maakt een aflevering over drie vrienden die een plan bedenken om aan geld te komen voor hun gezamenlijke droom.
Van Duren vindt het een leuke uitdaging. “Je moet het eigenlijk zien als tien losse films van vijftig minuten”, stelt hij. “Elke aflevering van een andere regisseur met een eigen scenarioschrijver. Het tempo ligt ook flink wat hoger dan bij De Bende van Oss. Daar filmden we drie minuten per dag, voor Van God Los zijn dat er zeven. Dus er is iets meer haast geboden. De crew is elke aflevering hetzelfde. Dat is een aparte, maar aantrekkelijke manier van filmen. Van God Los heeft geen regels waar je je als regisseur aan moet houden, zoals dat bij televisieseries meestal het geval is. Je wordt dus niet beperkt. Het is echt je eigen film met jouw handtekening. Dat is erg prettig. Natuurlijk is het ook een onderlinge strijd wie de beste aflevering maakt.”

'Aimabele vrouw'
Het concept van Van God Los is dat elke aflevering een BN'er de hoofdrol voor zijn rekening neemt. In de uitzending die Van Duren regisseert, valt deze eer ten deel aan Angela Groothuizen. De rest van de cast wordt aangevuld met minder bekende acteurs. Naast Angela spelen Gijs Naber (De Heineken Ontvoering), Mark Kraan, Fred Goessens, Eva Marie de Waal en Hanneke Scholten mee.
Groothuizen is bekend geworden als zangeres van de Dolly Dots. Als je haar naam hoort denk je niet meteen aan acteren. “Angela was een onbekend element voor mij”, geeft Van Duren toe. “Ze is niet opgeleid als actrice, maar daar merkte je niks van. Angela stelde zich zeer professioneel op. Ze is een erg aimabele vrouw, de samenwerking was bijzonder prettig. Volgens mij heeft ze nu de smaak te pakken. Geloof mij maar, die zien we vaker terug in films en op tv.”

Brabants tintje
De aflevering van André van Duren heeft een Brabants tintje. Waar meestal gebruik wordt gemaakt van speciale castingbureaus voor figuranten, staat de Reekse regisseur erop dat dezelfde mensen figureren als in zijn historische misdaaddrama. “Als je zoiets zegt denken ze bij de productiemaatschappij eerst dat je gek bent”, lacht hij. “Maar als ze De Bende van Oss dan een keer bekijken, zien ze dat de figuratie dik in orde is. Ze hebben naar mij geluisterd en dat heeft goed uitgepakt. Het was een groot succes en zeker de moeite waard hen te vragen.”
Van Duren was niet bang dat zijn figuranten hem teleur zouden stellen. “Ik ben niet blind. Zo zit ik al vijfentwintig jaar in het vak en heb als opnameleider veel met figuranten gewerkt. De aflevering die ik regisseer speelt zich af op een woonwagenkamp, daarvoor heb je rauw volk nodig. Deze Brabanders passen in dat plaatje. Het zijn volkse types, ze spelen goed en gedragen zich voorbeeldig op de set. Er werd goed geluisterd naar instructies en ze hadden allemaal meerdere setjes kleren bij zich voor de verschillende scènes. Iedereen van de cast en crew reageerde na afloop enthousiast, positief verrast. Dit gaan we zeker vaker doen. Daarnaast was de sfeer ook geweldig.”

Rien ne va plus
Na het succes van De Bende van Oss en een aflevering van Van God Los, richt Van Duren zijn pijlen weer op de toekomst. Veel kan hij nog niet zeggen over het project waar hij aan werkt. “We zijn druk bezig met een film over het casino, gebaseerd op het boek Rien ne va plus van Marco Rosman”, licht de regisseur een tipje van de sluier op. “Het verhaal gaat over de boef en de baron die aan dezelfde tafel zitten. Voordat het scenario goed is zijn we een flinke tijd verder. De realisatie van deze film is nog ver weg.”

Van God Los is vanaf 1 april iedere zondag om 20.20 uur te zien bij BNN op Nederland 3. Als er niets verandert in het uitzendschema is de aflevering van André van Duren zondag 13 mei te bekijken. Dat is de zevende aflevering van het tweede seizoen. De werktitel is Zwarte Dagen. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd misdrijf in Zeeuws-Vlaanderen. Het speelt zich af op een woonwagenkamp, waar een ijzerhandelaar komt te overlijden. Op het kamp is het gepast de weduwe twaalf maanden met rust te laten, maar de vrouw krijgt meteen al veel aandacht van andere mannen. Het is de taak van haar zoon om de eer van het gezin te beschermen, met alle bloederige gevolgen van dien.

Filed under: Artikelen Comments Off
Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.